Op zaterdag 13 december organiseren Meerhouts Patrimonium en Kempische erfgoedcel k.ERF de eerste ‘Red ons archief’-dag. Heemkring Meerhouts Patrimonium is de trotse eigenaar van meters archieven, een schat aan historische informatie. De archiefstukken hebben dringend nood aan een opkuisbeurt en een goede verpakking. Een hele klus en dus roepen de heemkring en k.ERF iedereen met een hart voor erfgoed op om een handje te komen toesteken.

‘Laat jezelf inpakken door lokaal erfgoed’, met die slogan willen k.ERF en Meerhouts Patrimonium de inwoners van Meerhout warm maken om voor één dag een handje te komen toesteken in het archiefdepot van de heemkring. “Maar eigenlijk gaan we vooral het archief zelf inpakken,” verduidelijkt archivaris Bram Dierckx. “Ik heb de afgelopen maanden de collecties van onze heemkringen in kaart gebracht en stond ervan te kijken hoeveel materiaal er in de lokale documentatiecentra wordt bewaard. Oude foto’s, bidprentjes, kranten, vlaggen van verenigingen, maar ook heel veel verenigingsarchieven en archieven van bedrijven. Soms heel oude stukken die zeer waardevol zijn voor de geschiedenis van de regio.”

Opdat deze archiefstukken niet aangetast worden, moeten ze volgens de regels van de kunst verpakt worden. Bram Dierckx: “Onlangs kochten we met k.ERF voor alle heemkringen uit onze regio zuurvrije dozen en hoesjes aan. Die inpakmaterialen zorgen ervoor dat het papier en de inkt beter worden beschermd tegen de tand des tijds. We willen de archiefstukken van Meerhout ordenen en vervolgens inpakken in het zuurvrije materiaal.” Vele handen maken licht werk, en dus lanceert Meerhouts Patrimonium een brede oproep om te komen helpen. “De heemkring bewaart met veel zorg oude archieven van Meerhoutse verenigingen. Wanneer die een jubileum vieren, een boek schrijven, een tentoonstelling organiseren, dan kunnen ze hun archief vlot raadplegen in het documentatiecentrum.

De heemkring helpt deze verenigingen ook met het digitaliseren van hun archiefstukken. Daarom vragen we nu aan alle inwoners, verenigingen en fans van het Meerhoutse verleden om op 13 december deze archiefdocumenten mee te helpen verpakken. Wij vinden het Meerhoutse erfgoed zo belangrijk dat we het echt goed willen bewaren. Hopelijk vinden andere mensen dit erfgoed even belangrijk als wij en komen ze mee een dagje archiveren” vertelt Bram.

De archiefdag gaat door op 13 december 2014 om 14u in het documentatiecentrum van Meerhouts Patrimonium in de Gasthuisstraat. De helpers krijgen een unieke blik achter de schermen van de heemkring en een kijk in de rijke Meerhoutse erfgoedcollectie. Wie graag meer informatie wil, kan k.ERF-archivaris Bram Dierckx contacteren, bram@erfgoedcelkerf.be, 0498.17.14.85.

Praktisch

  • Datum: zaterdag 13 december 2014 van 14u t.e.m. 17u.
  • Locatie Meerhouts Patrimonium, Oude Naaischool, Gasthuisstraat, Meerhout